Blancolån

snabblan

Om du ska ansöka om ett blancolån, ska du först bestämma dig för hur mycket du har råd att låna. Du måste räkna ut hur mycket du har råd att betala på lånet varje månad under det antal år du vill betala tillbaka. Det är viktigt att du även räknar med att räntan kan gå upp under lånets löptid och att du även då kommer att ha råd att betala på ditt lån.

Jämför långivare

Du bör också jämföra de olika långivarna för att få fram var just du kan få den bästa räntan och de mest förmånliga villkoren. Villkoren kan skilja sig åt mellan de olika bankerna och kreditgivarna, så det är viktigt att du tar med alla extra avgifter och kostnader för lånet i beräkningen av vad lånet kommer att kosta dig. Att räkna samman räntan med alla avgifter som tillkommer för lånet kallas för att räkna ut den effektiva räntan. Det är alltid den effektiva räntan du ska jämföra när du jämför lån.

Om du tycker att det är krångligt att själv jämföra räntor och avgifter hos de olika långivarna, kan en jämförelsetjänst på internet vara ett bra redskap för att skaffa sig en överblick över de olika erbjudanden som finns. Det finns en mängd företag som tillhandahåller denna typ av tjänst, exempelvis Pricerunner och Compricer. Tänk på att räntan på blancolån oftast sätts individuellt och att den ränta som då jämförs är en snittränta. För att få reda på vilken ränta just du kan få, måste du göra en ansökan hos den aktuella banken eller långivaren.

Låneförmedlare – ett alternativ

Du kan antingen söka ett blancolån direkt hos den bank du är intresserad av eller använda dig av en låneförmedlingstjänst. Söker du direkt hos den bank du vill låna av, kan det vara svårare att jämföra räntor och avgifter med andra banker. Söker du hos flera banker för att jämföra kostnaderna, kommer det att genomföras flera kreditupplysningar på dig, eftersom varje bank gör en egen. För att undvika detta, och kunna jämföra lånevillkor och räntor hos olika banker, kan en låneförmedlare vara ett bra alternativ. Du fyller då i en ansökan hos det företag som erbjuder denna tjänst, och får sedan erbjudanden från alla de banker och långivare som kan erbjuda dig lån. Du kan då se var det är mest förmånligt för just dig att låna, och kan i lugn och ro välja var du vill placera ditt lån.”